Как се ползва mountain-huts.com

Как се ползва mountain-huts.com
Изначално mountain-huts.com е замислен като каталог на хижите и заслоните в българските планини, съдържащ тяхното местоположение, снимки, условия за настаняване, контакти др. Създадохме го за да има място, където всеки, който планира преход в планината да намери подслон по пътя си.

За да е максимално полезен за потребителите, опитали сме се подредим информацията за хижите в сайта по максимално удобен и интуитивен начин. Всяка отделна хижа или заслон има своя индивидуална подстраница, в която има кратко описание, галерия, телефон, e-mail адрес, сайт (ако има такъв), профили в социални мрежи и най-важното – координати с точното местоположение. Тъй като това е много обемна информация, имайки предвид че хижите и заслоните са над 300 само в България (добавихме и македонските 🙂 ), тя за някои хижи е все още непълна. Уверяваме ви, че правим всичко по силите си, за да запълним колкото се може по-бързо липсите в данните. Така или иначе, поне за всички имаме координати.

Чрез тях, всички подслони са визуализирани на карта на основната страница на сайта. За улеснение различните типове подслони имат различна иконка на картата – хижи, заслони, туристически спални и хотели. От последните сме добавили само няколко поради важното им според нас местоположение. В зелено на картата са отбелязани функциониращите планински подслони, а в сиво са онези, които са затворени или трайно разрушени. В червено са хижите и заслоните, разположени по главните туристически маршрути – Ком-Емине, Е-4 и Е-8. За да управлявате картата с хижите използвайте бутоните за навигация в долния ѝ десен ъгъл. Особено „катиранчето“, защото докато е заключено „влаченето“ на картата не е активно.

Опитали сме се максимално да улесним търсенето на хижи. Да речем, че искате да се качите на връх Ком. Пишете името на върха в полето Местоположение на търсачката и задавате радиус на търсене около него в километри. След натискане на зеления бутон за търсене ще получите списък с хижи около върха в зададения радиус. Този списък можете да ограничите допълнително, като изберете удобствата, които търсите – храна, напитки, санитарни възли и др. и после натиснете бутона Филтър.

Освен търсене около конкретен географски обект, селектиране може да става по тип подслон или планина. Това се прави с иконите и снимките от основната страница на сайта. Кликате и получавате да речем, всички хижи и заслони в Рила, които допълнително можете да филтрирате. Отделно от това сме сложили и допълнителни категории на обектите, разположени по туристически маршрути – Ком-Емине, Е-4 и Е-8, тези в които са монтирани камери или за съжаление са затворени и изоставени. Всичко е направено така, че максимално лесно да достигнете до желания от вас подслон по пътя към вашата планинска цел.

Оставянето на коментари и оценки за хижите, в които сте били (чрез формата за оценка в края на всяка индивидуална страница) помага на туристите следва вас, които искат да посетят съответния подслон. Всички резултати при търсене и филтриране се подреждат като най-високо оценените хижи и заслони се показват най-високо в резултатите. Затова даването на оценки е толкова важно. Най-добрите сме поместили в отделна страничка.

Ако забележите, че някоя хижа липсва или данните за нея са неточни и/или непълни, можете да използвате тази форма за да ни сигнализирате. Така ще помогнете както на нас, така и на другите планинари, за което ще ви бъдем благодарни.

Още за проекта можете да научите тук, както и да намерите отговори на някои допълнителни въпроси, които може би са ви хрумнали, докато четете.

И ако мислите, че това е всичко, вижте и английската версия на сайта. На нея има над 3300 хижи по целия свят. И продължаваме да добавяме…

Автор bgplaninar