Соколна е хижа в Средна Стара планина. Разположена е в местността Сливката по югоизточните склонове на масива Триглав (1350 м.н.в.). Намира на територията на Национален парк Централен Балкан, до резерват Соколна. Собственост е на община Павел Баня и е предоставена за безвъзмездно ползване на Туристическо дружество Соколна.

Отначало е построен заслон Соколна (1972 г.), а после и хижа Соколна (1984 г.). Всичко е строено с доброволни средства. До хижата има само туристическа пътека и всички строителни материали са пренесени с коне. Опожарена е от умишлен палеж на 21 юни 2005 г., след което е ремонтирана.

Хижата представлява масивна двуетажна сграда с 43 легла с вътрешни и външни санитарни възли, вторият етаж е възстановен. Електрифицирана и водоснабдена, има парно отопление и PVC дограма. Хижата разполага със столова с лятна тераса и лавка. Хижата функционира с пълен капацитет, след като е възстановена изцяло.

Съседни обекти са село Габарево (3 ч. по маркирана пътека), село Скобелево (2:30 ч. по маркиран път), връх Мазалат (6 часа по маркирана пътека), хижа Тъжа (7 часа през връх Мазалат по маркирана пътека), хижа Русалка (8 часа по маркирана пътека).

Адрес

Нашият адрес:

6162 Габарево

GPS:

42.6899485, 25.1455006

Телефон:
Имейл:
Как да стигна

Оставете ревю

Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени
Публикуване...
Вашата оценка беше успешно изпратена
Моля попълнете всички полета