Хижа Рай се намира в Стара планина на 1430 м.н.в., в рамките на Национален парк „Централен Балкан“, в южното подножие на връх Ботев.

Състои се от масивна триетажна сграда, построена през 1935 г., и няколко малки нежилищни постройки. Хижата разполага със 120 легла, разпределени в стаи с по 4, 5, 7, 10 и повече легла (част от тях двуетажни), с вътрешни и външни санитарни възли и умивални, външна баня. Най-малката стая е за 4 човека, с нови легла и матраци. Вътре помещенията са чисти. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от собствен генератор (агрегат) и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова със 75 места и лавка, където има готвена храна и напитки.

Ако времето е сухо, условията за собствени палатки са добри – като резервен вариант при липса на места.

До хижата няма път за автомобилен транспорт, като достъпът е възможен само пеша по указаните туристически маршрути. Доставката на всички стоки на хижата се осъществява с коне. За туристите със свръхтежък багаж също могат да се наемат коне с водач, които да качат хората и товара им.

Съседни хижи – Васил Левски (4:30 ч.), Плевен (5 ч.), Туристическа спалня връх Ботев (3 ч.), Тъжа (5:30 ч. през вр. Ботев.)

Web камера от хижа Рай

Как да стигна

Нашите полезни функции & услуги

Напитки

Настаняване

От 1000 до 2000 м.

Санитарни възли

Храна

Оставете ревю

Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени
Публикуване...
Вашата оценка беше успешно изпратена
Моля попълнете всички полета