Хижа Пършевица се намира под едноименния връх сред обширни билни поляни на 1270 м.н.в. Изходно място е Враца през прохода Вратцата на 3:30 ч. пеша. От разклонението на пътя за пещерата и хижа Леденика се отива за 1:30 ч. За туристите от София е най-удобно да посетят хижата от гара Оплетня — 3 ч. Също така може да се излезе от село Миланово. От Враца до хижата има асфалтов път. От Миланово също има черен път.

Хижата е построена е през 1963 г. от туристическо дружество Веслец — Враца. Тя е двуетажна масивна сграда, електрифицирана и водоснабдена. Има общо 44 места за спане. Има столова и туристическа кухня. Предлагат се напитки, салати и скара. За закуска потръдено могат да се приготвят мекички. Санитарните възли са вътрешни с топла вода.

Как да стигна

Нашите полезни функции & услуги

Достъп с автомобил

Напитки

Настаняване

От 1000 до 2000 м.

Санитарни възли

Телевизия

Храна

Оставете ревю

Вашата оценка

Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени
Публикуване...
Вашата оценка беше успешно изпратена
Моля попълнете всички полета
Радослав Зарков 27/08/2018 07:59
Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени

Разочарованието ни от хижа Пършевица е голямо. След като още във вторник се бяхме обадили да направим резервация на нощувка за 4 човека, в събота (към 18:00 ч.) заварихме хижата заключена. Бяхме направили 5 часов преход от Околчица (където бяхме оставили колата), а се оказа, че сме без подслон за тази нощ. Обадих се на 0878 10 38 70, телефон който различните източници в интернет сочеха, че е на хижа Пършевица и на който бях направил резервацията.

Господинът с когото говорих ми каза да изчакам, за да провери какво става. Обади се след две минути и ми каза, че хижарят си е тръгнал и сега няма кой да отвори хижата. Тази вечер ще остане затворена, защото нямат никаква готовност. Вече се здрачаваше, валеше, чуваха се гръмотевици, колата беше на 4-5 часа пеша, а хижата нямаше дори едно помещение отворено, за да се подслони човек при екстремни условия. Считам отношението на хората, управляващи хижата за безотговорно и лично аз повече няма да отида на хижа Пършевица. Призовавам и всички вас, които четете тези редове също да не го правите, тъй като на думата на тези хора не може да се разчита.

Спасение за нас беше Почивна база „Горски дом“, намираща се 3 км. по асфалтовия път за Враца. Благодаря искрено на стопаните, за това че ни приютиха и ни накараха да се чувстваме добре дошли и затова, че ни избавиха от ситуацията, в която бяхме поставени. Докато вечеряхме пристигнаха момче и момиче, които бяха направили преход Лакатник – Миланово – Пършевица. Били се обадили в петък да си запазят места в хижата, но и тях неволята беше отвела по нашите стъпки. Това пък изключваше вероятността аз да съм се объркал нещо и правеше отношението на тези „хижари“ още по-необяснимо.

Тъй че заобикаляйте отдалеч хижа Пършевица. Алтернатива за спане в района има и то много добра.