Хижа „Планински извори“ (1930 м.н.в.) е построена едва преди около 40 години, а вече е рушаща се и разграбена постройка. Хижата е строена именно заради маршрута Ком-Емине. На голямо разстояние няма друга хижа, в която може да се пренощува по Пътеката, без да се губи излишно време и денивелация. Особено популярна сред планинарите е Чешмата с петте чучура, която се намира само на 5 минути от хижата. Въобще причините там да има работеща хижа са не една и две.

Местните жители на село Антон с умиление си спомнят как през 1979 г. са влизали в старата сграда на хижата по пантофи и винаги са ги посрещали с топла супа и гореща вода за чай на печката. Тамошният учител по музика и изобразително изкуство, Петър Петров-Даскала неведнъж е бил водач на походи до хижа „Планински извори“. Участвал е с лични средства и винаги, когато е имало нужда е организирал групи от ученици, които се включват с труд в доброволческите инициативи.

За радост и днес се намират доброволци, които да се борят за възстановяването на хижата, като се предприели редица стъпки в тази посока. Регистрирано е сдружение с нестопанска цел “Възстановяване и ремонт на хижа Планински извори”, което набира средства за строително монтажни работи, води кампания във facebook, организирало е извършването на геодезическо заснемане и др. Разчита се и на повече съдействие в лицето на новата администрация на община Антон. Вече са направени контакти с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите, откъдето е декларирана подкрепа.

Адрес

Нашият адрес:

с. Антон

GPS:

42.7728768, 24.2618573

Как да стигна

Нашите полезни функции & услуги

От 1000 до 2000 м.

Оставете ревю

Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени
Публикуване...
Вашата оценка беше успешно изпратена
Моля попълнете всички полета