Хижа Осогово е туристическа хижа в планината Осогово, на 18 км. от град Кюстендил, с който я свързва асфалтово шосе. Разположена е на 1620 м.н.в., в местността „Плавилото“, в подножието на връх Кюнек. Поради централното си разположение представлява удобен изходен пункт за посещение на високата част на планината.

Хижата е построена от кюстендилските туристи през 1927-1928 г. като първа туристическа хижа в Осоговската планина. За набиране на средства за строежа още през 1923 е. създаден фонд „Хижа“ при дружество „Руен“ от Юношеския туристически съюз. Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи от устроени литературно-музикални утра, забави и вечеринки и др. През 1924 г. общината в Кюстендил отпуска първата по значителна сума от 15 000 лв. Българската земеделска банка предоставя 2000 лв., а Окръжната постоянна комисия – безплатен дървен материал. Избраният в края на 1924 г. хижестроителен комитет с председател кюстендилският адвокат и общественик Милан Киселички е особено активен и се пристъпва към изграждането на хижата. Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раници от туристи ентусиасти. Строежът е извършен през 1927-1928 г. от майстор Богоя. Открита е през юли 1928 г. в първия неделен ден след състоялия се в гр.Кюстендил на 12-14 юли с.г. XXI редовен събор на БТС.

През 1958 г. е ремонтирана и преустроена (направени са тераса, столова и кухня). След 2000 г. хижата е основно обновена и предлага значителни удобства за туристите – самостоятелни санитарни помещения и бани, локално отопление, сателитна телевизия и др.

Комплексът включва триетажна сграда с капацитет 37 легла, самостоятелни санитарни възли и бани, локално отопление, туристическа столова и ресторант, малка хижа и паркинг. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Има телефонна връзка и кабелна телевизия. В близост до хижата има ски-писти със ски-влек, развъдник на пъстърва и православен параклис „Свети Петър и Павел“.

Как да стигна

Нашите полезни функции & услуги

Достъп с автомобил

От 1000 до 2000 м.

Санитарни възли

Телевизия

Храна

Оставете ревю

Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени
Публикуване...
Вашата оценка беше успешно изпратена
Моля попълнете всички полета