Хижа Вихрен се намира в Пирин планина, на скален праг на левия бряг на река Бъндерица на 1950 м.н.в. Построена е през 1939-1941 г. от туристическото дружество в Банско и е наречена Елтепе (старото име на връх Вихрен). Наричана е също Нова Бъндерица. Преименувана е неофициално след 1942 г., когато много други обекти в планината сменят имената си със закон. Претърпява 2 разширения – през 1949 г. от ВИФ (сега Национална спортна академия) и през 1963 г. от БТС.

Състои се от 2 масивни сгради, до които се стига по живописен асфалтов път от Банско (16 км). Допълнително на скалите над реката в източна посока са построени още 8 двуместни бунгала. Хижата има кухня, столова с 80-100 места, бюфет и външни тоалетни. Предлага възможност за баня. Хижата е електрифицирана чрез малък ВЕЦ, захранван от река Бъндерица. Стаите са с над 5 легла, на много места двуетажни.

Общо хижата предлага 120-130 легла и често е посещавана от екскурзионни групи. През 80-те г., когато преживява своя разцвет, хижата е приемала средно по 23 000 туристи годишно и е била най-посещаваната хижа в Пирин.

Тя е изходен туристически пункт за връх Вихрен, хижа Синаница, хижа Демяница, заслон Тевно езеро, хижа Яне Сандански, заслон Кончето и др.

Web камера от хижа Вихрен

Как да стигна

Нашите полезни функции & услуги

Wi-Fi

Достъп с автомобил

Напитки

Настаняване

Онлайн камера

От 1000 до 2000 м.

Санитарни възли

Храна

Оставете ревю

Вашата оценка

Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени
Публикуване...
Вашата оценка беше успешно изпратена
Моля попълнете всички полета
bgplaninar 02/11/2017 21:29
Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени

Непременно опитайте боба. Страхотен е. Тук е печатът за връх Вихрен.