Безбог е хижа в Пирин, разположена на Полежанското странично било. Тя се намира в подножието на връх Безбог край Безбожкото езеро на височина 2240 м.н.в.

Първата хижа в района е построена през 1960 г. западно от езерото на склона на върха. Била е малка и старовремска, а и на много неподходящо място. През април 1971 г. лавина пада по улея на връх Безбог, в който се намира хижата и я разрушава. По-голямата част от строителния материал и обзавеждането се озовават в езерото. За щастие няма пострадали, тъй като хижарят по това време е бил слязъл в село Добринище.

Още на следващата година започва строежът на нова хижа – 5-етажна, със санитарен възел на всеки етаж, малки и удобни стаи с по 3 и 4 легла, 2 апартамента, голяма столова. Тя вече не се намира на склоновете на върха, а северно от езерото на безопасно място. Строежът продължава близо 10 години, като почти всички строителни материали – тухли, пясък, цимент и желязо са пренесени на коне. По оценка на специалисти цялото строителство на хижа Безбог възлиза на 1 милион лева.

В средата на 80-те години започва строителството на лифт, който свързва хижа Гоце Делчев и хижа Безбог. Той е построен за няколко години от поделение на тогавашните Строителни войски и официално е открит за експлоатация през август 1989 г. За времето си той е най-дълъг в България – близо 3 500 м., като взема разстоянието между двете хижи за около 35 минути. Лифтът се движи всеки ден от 8:30 до 16:00 ч., стига атмосферните условия да не препястват работата му. С пускането на лифта се създава и най-дългата ски писта в България – над 4 500 м.

От 2006 г. хижата се стопанисва от собствениците на хотел Добринище. Към 2016 г. хижата разполага с крило на вторият етаж с новоремонтирани стаи и апартаменти със собствени санитарни помещения. В хижата има ресторант и бар.

Съседни хижи – Пирин (6 ч.), Демяница (4:30 ч.), заслон Тевно езеро (4 ч.)

Как да стигна

Нашите полезни функции & услуги

Лифт

Над 2000 м.

Напитки

Настаняване

Санитарни възли

Храна

Оставете ревю

Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени
Публикуване...
Вашата оценка беше успешно изпратена
Моля попълнете всички полета