Първият заслон е построен през 1954—1955 г. от пловдивски и разложи алпинисти на карстовия ръб между върховете Баюви дупки и Бански Суходол. Надморската му височина е 2738 м. Представлявал е дървена барака с двойни стени, врата и прозорец. Прикрепен е към скалите със стоманени въжета. Имал е площ от 8 квадратни метра и е бил обзаведен с дървени нарове.

В периода август/септември 2018 г., заслон Кончето беше изцяло подменен от асоциацията на планинските водачи в България „Планини и хора“ и с помощта на стотици доброволци. Новият заслон има осветление и възможност за зареждане на GSM и GPS устройства.

Как да стигна

Оставете ревю

Вашата оценка

Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени
Публикуване...
Вашата оценка беше успешно изпратена
Моля попълнете всички полета
bgplaninar 12/11/2018 08:41
Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени

Няма как да се опише гледаката от това място.

Слави Георгиев 17/10/2017 00:57
Достъпност
Условия
Храна и напитки
Хижари
Цени

Лесно достъпно, с прекрасни условия, Храна, напитки и хижари с правителствени цени няма. За крайно нуждаещите се поради Суходолския дял с липсата на вода всеки турист с възможност оставя по нещо полезно – чай, вода, ракия, щях да оставя 1 кг картофи, но ги подарих на 1 падир на крави близо до Димяница. Има 9 нара, както и места за палатки. А гледката е неописуема. Красота до безкрай. С 1 дума РАЙ.