Параклисът „Вси светии“ край хижа Яворов събра десетки планинари

Параклисът „Вси светии“ край хижа Яворов събра десетки планинари
Десетки планинари се събраха в неделя в параклиса „Вси светии” в Пирин планина, до хижа „Яворов”. Хората отбелязаха храмовия празник на светата обител. Архиерейският наместник на Разложка духовна околия – отец Янко Русков, отслужи водосвет и освети курбана, от който опитаха всички присъстващи.

Параклисът отвори врати преди две години, когато бе осветен от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от Разлог. Всичко в храма – от труда на строителите до кръста, е дарение. Той е построен от много хора, планинари, строители, ковачи, институции и фирми, жители на община Разлог. Иконите са осветени в българската светиня – Атонския манастир, нарисувани са от най-добрите иконописци у нас.

Храмът в подножието на природното чудо „Събиците” обедини много хора и институции. Планинарите вече имат параклис високо в планината, където може да запалят свещ и да се помолят за повече милост и доброта. Параклисът е, за да може всеки, преди да тръгне в гората, да се помоли Господ да го пази в планината. Видяхме го в други държави – почти под небесата има параклиси”, заяви секретарят на Туристическо дружество „Пирин” в Разлог – Радко Божинов.

Информация на Община Разлог / Municipality of Razlog

Автор bgplaninar