Основни проблеми на хижите и заслоните в България

Основни проблеми на хижите и заслоните в България
Автор: Борислав Димитров
Този текст е част от конкурса ни за есе на тема „Хижата – душата на планината“. Повече за него можете да прочетете тук.

Като любител планинар разходките и преходите в планините са ми хоби. Опознавайки красотата на българските планини, се сблъсквам и с проблемите, които съществуват там. Това е неизбежно, тъй като всяко съоръжение изисква своята поддръжка, защита и адекватно отношение.

Именно това ме кара да се замисля за основните проблеми на хижите и заслоните в България и как бихме могли ние, обикновените хора, които обичаме планината, да го разрешим с общи усилия и идеи.

На първо място бих искал да посоча, че състоянието на хижите и заслоните в България зависи преди всичко от културата на хората. Върху този проблем трябва много да се работи, защото той съществува от много години. Затова е и толкова сериозен и смея да твърдя, че не търпи отлагане, защото продължава да се задълбочава. Затова си задавам въпроса: Имаме ли чувство за отговорност към сегашното състояние на хижите и заслоните в нашите планини и осъзнаваме ли последствия от поведението и отношението си към тях?

Отговорът на този въпрос едва ли може да бъде еднозначен. Една част от нас, сигурен съм, проявяваме чувство за отговорност, пазим чистотата в тези места, грижим се с каквото можем тези места да изглеждат в приличен вид. Но за съжаление има и немалко хора, които не го правят, а и не се замислят, че по този начин нанасят вреди на планинската природа.

Моето лично убеждение за съвременното състояние на хижите и заслоните е, че то е резултат от безотговорното отношение на хора, които ги посещават.

Ако си планинар, обичаш планината и я пазиш, защото това е съкровено място за теб. Това е моето лично отношение към планината. Ако обичаш едно място, няма да допуснеш то да изпадне в разруха. Нали? Това е напълно естествено. Когато хората са заедно в делата си, тогава се постига напредък. За да решим проблема с окаяното състояние на планинските хижи и заслони, трябва да сме единни. Убеден съм, че единство в опазването на планинските съоръжения е възможно само тогава, когато това единство е общо осъзнато.

Това означава всеки един от нас, който посещава планината, да дава добър пример – като обяснява и показва на децата и подрастващите какво е правилното поведение в планината, защо е важно тя да бъде опазвана, какво трябва да знаят хората за нея и защо е важно да бъде ценена и уважавана природата.

Нима някой може да отрече красотата, привлекателността и уникалността на българската природа? Именно този факт трябва да ни обедини в борбата за постигането на качествени планински съоръжения в полза на всички нас. Това е много лесно – да не си изхвърляш боклука където ти падне, да не чупиш пейката в заслона, на която си седнал, да не драскаш надписи по тях, да не палиш огън там, където не трябва.

Да не правиш всичко това е въпрос на ясно съзнание. Но все пак не е трудно да се постигне, нали? Затова е важно да даваме добър пример. Важно е всеки един от нас да го прави.

Убеден съм, че когато повярваме в резултатите от добрия пример и го прилагаме всички заедно, ще постигнем желаната промяна.

Автор bgplaninar