Конкурс за есе „Хижата-душата на планината“

Конкурс за есе „Хижата-душата на планината“
В планинарската общност отдавна се говори, че е нужен дебат за хижите. И докато отговорни институции и организации като БТС, сякаш стоят встрани от тази тема, проблемите с подслоните в българските планини не само остават неразрешени, но и се задълбочават. Отделни ентусиасти, останали решени да осигурят подслон в планината от любов към нея и туристите, които я посещават, продължават все още да се борят. Къде сами, къде малко или много организирани, за пари или за слава, те все пак са там горе високо в планинските хижи и заслони.

Далеч сме от мисълта, че точно ние ще решим наболелите проблеми в тази сфера. От друга страна, проблем за който не се говори, няма как да бъде решен. Та нали в спора (респективно в диалога) се раждаше истината? А мнение имаме всички, и обичаме да го споделяме, особено в социалните мрежи. Тогава защо да не по размишляваме на темата за българските хижи, тяхното състояние днес и как си представяме тяхното бъдеще.

Ето защо в mountain-huts.com решихме да организираме конкурс за есе на тема „Хижата-душата на планината“, в който да набележите проблемите (а защо не и тяхното решение) на българските хижи и заслони днес и утре. Вярваме, че имате много какво да споделите, в името на повече и по-добри подслони в планините на Родината ни.

Споделете вашите размисли по темата в есе с обем поне 500 думи и ни го изпратете на e-mail radoslav@planinar.org. Примерни теми (ама съвсем примерни), по които можете да изразите мнението си са, но и не се ограничават само до:

– основи проблеми на хижите и заслоните в България;
– имат ли бъдеще хижите;
– какво да направим, за да подобрим условията в хижите;
– възможности за финансиране;
– хижата като място за всички или само за истински планинари;
– възможности за спорт и отдих и т.н.

Изпратените есета ще публикуваме на сайта mountain-huts.com. За да се запишете за участие, трябва да ни изпратите есето си до 20:00 ч. на 05 май 2018 г. Победителят в конкурса ще се определи от нас на базата на това, доколко ценно за дебата е есето и доколко задълбочено засяга и предлага решения на проблеми, свързани с хижите и заслоните в страната.

За своите усилия, победителят ще бъде възнаграден с Карта-подарък от Decathlon на стойност 50 лв., а останалите с удовлетворението, че те са дали началото на един истински дебат за хижите – душата на планината.

В КОНКУРСА УЧАСТВАТ ТЕКСТОВЕТЕ

Основни проблеми на хижите и заслоните в България на Борислав Димитров

Автор bgplaninar